MM-kisat aktivoivat yritykset ja brändit

Kumppanuusrintamalla kisataan markkinaosuuksista tuotemyyntiin ja tunnettuuden kasvattamiseen. Tämä kilpailu on jo käynnissä vaikka itse Tampereella ja Riiassa pelattavien kisojen alkamiseen on vielä viikko.

Uutiset spekuloivat Patrik Laineen terveystilanteella, Mikko Rantasen saapumisella kalliovuorilta kisoihin ja Jukka Jalosen kruunaamisella kuninkaaksi, tai noh, ainakin Litmasen kruununperijäksi. Yritykset ovat alkaneet hyödyntämään tätä kiinnostuspiikkiä omassa viestinnässään. Lidl:n myymälöissä korostetaan pääyhteistyökumppanuutta ja terveellistä leijonan ruokavaliota (kasvisten kautta), Leader pelillisti tuotelanseerauksensa ja Blåkläder kampanjoi yhteistyössä Bauerin kanssa.

Otetaan tarkasteluun muutaman brändin toimet ja toiminnan tarkastelu isossa kuvassa. MM-kilpailujen aikaikkuna on noin puolentoista mittainen periodi, milloin aihe luonnollisesti kiinnostaa. Suomalaisten (tutkimusten mukaan etenkin keski-ikäisten miesten) kiinnostus on jääkiekkoa ja MM-kilpailuita kohtaan on hyvin merkittävää. Kyseessä on selkeästi kriittisiä massoja liikuttava ja kiinnostava suurtapahtuma, etenkin kisojen ollessa Suomessa (toki otteluita pelataan myös Latviassa, koska kyseessä on yhteiskisat). Tämä onkin yksi parhaista massoja tavoittavista sponsoroinnin aktivointiajoista Suomessa, kun huomio on kumilätkässä.

Kisahuuman aktivoimisessa etumatkaa otti Leader Foods, joka julkaisi pelillistävän mikrosivuston muutama viikko sitten osana tuotelanseerausta. Tuotelanseerauksen lisäksi Leader on tuottanut Ekana hallilla, vikana hallilla -videon.

Tälläkin videolla esille nostetaan taustahenkilöitä, nyt huoltajaa, jonka pelipäivän toimia seurataan. Videolla tuli esille itsellenikin uusia ja yllättäviä asioita huoltajan päivästä.

Lild:in For Those Who Supports Us tai Teille jotka kannustatte omianne on brändimainonnallinen tarina, joka on kunnian osoitus niille, jotka kannustavat. Videon on tehnyt Folk Finland Oy. Se kertoo elokuvamaisesti äidin ja pojan kasvutarinan jääkiekon parissa. Lyhytelokuva on tunteisiin vetoava, itsellä jopa kyynel vierähti silmäkulmaan. Video on yli kahden minuutin pituudellaan televisioon kovin pitkä, mutta sitä nähtäneen edullisimmissa jakelukanavissa. Voisin kuvitella tuon toimivan elokuvateattereiden isoilla screeneillä. Sponsoroinnin näkökulmasta huomattavaa on, että Jääkiekkoliiton maajoukkueen pääkumppanuus ei sisällä yksittäisten pelaajien hyödyntämistä. Pelaajia ei videolla nähdäkään. Pelaajien käyttäminen osana Leijonien yhteistyötä ei ole mikään välttämättömyys, kuten tämäkin video tai ylipäätänsä Lidl:in yhteistyö osoittaa.

Jääkiekossa taklaus tulee välillä puun takaa – niin myös ambush -markkinoinnissa

Blåkläder ja Bauer ovat yhdistäneet voimansa tässä yhteiskampanjassa, jossa lahjoitetaan mailat juniorijoukkueelle. Video on kaiken kaikkiaan hyvin samankaltainen kuin Lidl:in kampanjassa, sitä voisi jopa luulla samojen tekijöiden tuotokseksi, mutta tämän on tehnyt OravaMedia.

Huomattavaa tässä on kolme asiaa, 1) kiitos ja ylistys taustajoukoille, jotka kuskaavat, kuljettavat ja kannustavat nuoria harrastuksissaan, 2) kahden eri brändin välinen yhteistyö ja 3) kumpikaan edellä mainituista ei ole jääkiekkoliiton, kansainvälisen jääkiekkoliiton tai MM-kilpailujen virallinen yhteistyökumppani, joten kyseessä on ambush -markkinointi. Siinä yritys tai brändi haluaa hyötyä esim. tapahtuman (tässä jääkiekon MM-kilpailut) muodostamista mielleyhtymistä ja kiinnostavuudesta. Kyseessä on harmaalla alueella toimimisesta. Aiheesta lisää täältä: ambush -markkinointi.

Siinä lyhyet vilkaisut 12. päivä alkaviin MM-kilpailuihin, jotka ovat jo käynnissä. Mikäli tulokselliset kumppanuudet kiinnostavat, ja pohdit esimerkiksi, miten teidän yrityksenne kumppanuusportfolio performoi, niin ota yhteyttä. Selvitetään ja laitetaan yhteistyökumppanuutenne kuntoon.

Toni on yhteistyökumppanuuksien ammattilainen ja yli 10-vuoden työuran lisäksi Suomen kouluttautunein sponsoroinnin osaaja.