Onko Hartwallin energiajuomakumppanuus Leijonien kanssa vastuutonta?

Hartwall julkaisi tänään tiedotteen, jossa kerrottiin Leijonien kanssa tehtävän yhteistyökumppanuuden syventymisestä. Hartwall on jatkossa myös energiajuomakategorian sponsori Rockstar -energiajuomallaan. Tiedotteen mukaan kyseessä on myös Leijonien historian ensimmäinen energiajuomakategorian kumppanuus. Juoma on matkassa mukana myös naisten maajoukkueessa, nuorissa U20 -maajoukkueessa ja eHockey-tapahtumissa.

Miltä kumppanuus näyttäytyy organisaatioiden arvomaailman kautta?

Hartwall kirjoittaa “juomiensa ja tekojensa olevan hyviä.” Voiko kumppanuudessa nähdä jotakin vastuutonta? Varmasti, sillä moni pitää energiajuomia epäterveellisinä. Haastan kuitenkin nostamaan käden pystyyn, jos ei koskaan osta itselleen tai lapsilleen epäterveellisinä pidettyjä tuotteita, kuten vaikkapa karkkia tai huvipuistossa hattaraa. Hartwall antaa lupauksen, jossa kerrotaan, että “edistämme vastuullista juomakulttuuria ja pidämme huolen siitä, että sekä juomamme että tekomme ovat hyviä.” Voiko tämän valossa kumppanuutta pitää vastuuttomana? Kyllä ja ei. Arvojen puolesta en näe konfliktia kumppanuuden suhteen, sillä jääkiekkoliitolla Suomi-kiekon strategia 2022 – 2026 arvoiksi on nimetty kunnioitus, yhteisöllisyys, hauskuus ja erinomaisuuden tavoitteleminen. On myös hyvä ymmärtää, ettei kumppanuus ole mitenkään tähdätty lapsiin tai nuoriin, sillä aikuiset miehet dominoivat Leijonien seuraajakuntaa.

Jo brändin Rockstar nimessä on lupaus jostakin räiskyvästä, kyse ei ole pyhäkoulujuomasta tai vitamiinivedestä. Rockstar Mayhem Festivaalitkin ovat täynnä metallimaailman jylhimpiä bändejä. Ei Leijonissakaan olla toisia pitämässä kädestä, vaan kaukalossa kamppaillaan ja viihdytetään.

Moni on kuitenkin sitä mieltä, että energiajuomat ovat haitallisia ja lapset eivät saa niitä käyttää, niin kannattaa pysähtyä miettimään, että mitkä muut tuotteet ovat mahdollisesti haitallisia tai epäterveellisiä. Pysytkö linjassa omien valintojesi tai sallivuutesi suhteen? Yhteistyö on vasta lanseerattu, mitään toimenpiteitä ei olla vielä nähty, joten kumppanuuden vastuullisuuden arviointi on vielä kesken, mikäli se edes on tarpeen.

Onko kumppanuus sinusta vastuuton?

Itse en ole sensuurin kannalla monessakaan asiassa, vaan suhtaudun asioihin kohtuullisen liberaalisti. Joku voi kokea energiajuoman enemmän terveydelle haitalliseksi, kuin millaiseksi itse sen koen. Kofeiini on koukuttavaa, niin on sokerikin. Eihän limonadit tai karkitkaan ole terveydelle hyödyllisiä. Se mitä lasten kulutukseen tulee, niin meillä vanhemmilla on rooli ja vastuu siinä, että lapsemme tekisivät hyviä valintoja, silloin kuin heillä on siihen ikää tai mahdollisuutta. Emme voi kuitenkaan kasvattaa lapsiamme pumpulissa. Saiko tänään julkistettu Leijonien ja Marabou -suklaan julkaisu vastuullisuuskarvat pystyyn?

Tästä tiedotteeseen: https://www.hartwall.fi/yritys/uutiset/2022/rockstar-leijonien-viralliseksi-energiajuomaksi/

https://www.leijonat.fi/index.php/uutiset/jaakiekkoliitto/item/44366-nyt-huudetaan-leijonia-sponsoroiva-suklaabraendi-marabou-huutokauppaa-kisapaitoja-nimmareilla-tuotot-hyvaentekevaeisyyteen